Thuiswerken? Lichaamsbeweging is nog nooit zo belangrijk geweest
Je mist het nu het weg is
Het leek op dat moment waarschijnlijk vervelend, maar die lange wandelingen naar de bushalte of het treinstation op weg naar je werk waren erg belangrijk in termen van fysiek welzijn.
Wie had ooit gedacht dat ons lichaam zou verlangen naar sjokken door de regen, vaak heuvelopwaarts, als we elke dag naar kantoor gaan?
Maar bewegingsroutines – zelfs de informele – zijn het slachtoffer geworden van de lockdown, omdat mensen hun huizen ombouwden tot werkplekken.
Verontrustende enquêtescores
Volgens een recent onderzoek onder Britse werknemers zei 46 procent dat ze minder aan lichaamsbeweging deden sinds de overstap van kantoor naar huis.
En een verontrustende 39 procent zei dat ze spier- en skeletproblemen hadden ontwikkeld, waarschijnlijk omdat hun opstelling thuis minder comfortabel en veilig was dan die ze voorheen op kantoor hadden.
Natuurlijk is en blijft lichaamsbeweging altijd een kwestie van persoonlijke verantwoordelijkheid.
Er zijn veel dingen waartoe u uzelf in de loop van de dag kunt dwingen, zoals aandringen op een volledige en actieve lunchpauze, met korte tussenpozen de trap op en af lopen, en zelfs een wandeling maken tijdens langdurig geplande telefonische vergaderingen .
Maar het is in het belang van de werkgever om dit aan te moedigen.
Uw werkgever speelt een rol
Uit hetzelfde onderzoek bleek dat slechts een derde van de werknemers emotionele steun had gekregen als onderdeel van de overstap naar thuiswerken.
Meer dan een kwart van het personeel werkte vanuit een bank of een slaapkamer.
Het is duidelijk dat bedrijven meer moeten doen om dit aan te pakken.
Het is hun plicht om u te voorzien van voldoende ruimte en apparatuur om vanuit te werken, en ze zouden ook echt tijd moeten inplannen voor activiteiten.
En waarom zouden ze dat niet doen?
Elke goede werkgever weet dat het veel beter is om een fitte en gezonde medewerker te hebben dan iemand die kampt met fysieke of mentale problemen.
Zelfs als het niet iets is dat in een contract is vastgelegd, kan een bedrijf nog steeds opzettelijk tijd in de werkdag van een werknemer inbouwen om ervoor te zorgen dat hij/zij de mogelijkheid heeft om aan lichaamsbeweging te doen.
Sommige vooruitstrevende bedrijven moedigden hun personeel later zelfs aan om hun trainingservaringen in dit nieuwe normaal te delen in de hoop het moreel en de kameraadschap te vergroten.
Als thuiswerker mis je het misschien niet om elke ochtend vol spanning uit het raam te kijken naar de winderige tocht die voor je ligt.
Maar zonder enkele vervangingsgewoonten zullen je lichaam en geest dat vrijwel zeker wel doen.
Statistieken:
Bron: De Royal Society for Public Health
34% - werknemers aan wie geestelijke gezondheidszorg werd aangeboden door hun werkgever
26% - mensen die vanuit een bank of slaapkamer werken
46% - mensen die aangaven minder te bewegen als gevolg van thuiswerken
39% - mensen melden als gevolg hiervan spier- en skeletproblemen